říjen 2024

Účtenky do koše

Je to úplná drobnost. Když si domů přinesete účtenku z nákupu a po pečlivém přepočítání zjistíte, že to sice bylo drahé, ale součet sedí, účtenku hodíte do tříděného papíru, tak stop! Příště hoďte účtenku do směsného odpadu.

Ale vždyť je to papír! Je, ale divný. Má na sobě tenkou termocitlivou vrstvu, na kterou se text netiskne, ale vyhřívá. Velká úspora toneru a inkoustu. Jenže.

Termocitlivá vrstva obsahuje i látky jako je bisfenol A. Není to nic, co byste chtěli mít ve velkém v životním prostředí. Česká inspekce životního prostředí nedávno zveřejnila informaci, že právě termoúčtenky jsou jedním ze zdrojů bisfenolu A v odpadních vodách.

Jak se to proboha dostane z tříděného papíru do odpadních vod, říkáte si. Snadno. Vytříděný papír se zpracovává rozmáčením ve vodě. A i když se voda používá co nejvíc dokola, v nějakém okamžiku už je nutné ji poslat na čistírnu odpadních vod a zpět do prostředí.

Takže jestli třídíte odpady, a třídíte papír, tak do tříděného papíru neházejte účtenky z termocitlivého papíru. Ani jízdenky či stvrzenky. Je to úplná drobnost. Pochopitelně, mnohem zásadnější přínos bude mít, když na dovolenou nepoletíte letadlem přes celou planetu. Na druhou stranu – můžete nelítat letadlem a ještě k tomu vyhazovat termoúčtenky do správného koše.

Ekolist.cz

Martin Mach Ondřej