DOTAZ: Na potravinách jsou uváděny termíny minimální trvanlivost a datum spotřeby. Musím přiznat, že se v těchto pojmech neorientuji. Mohli byste mi poradit, co který pojem znamená a jak mám s potravinou po uvedeném datu zacházet?
ODPOVĚĎ: V nejlepší kondici je potravina před uvedeným datem minimální trvanlivosti. Po jeho uplynutí už výrobce nemůže zaručit chuťové a výživové kvality potraviny, protože se mimo jiné odvíjejí od podmínek skladování. Po uplynutí data minimální trvanlivosti je možné potraviny prodávat, musejí být však náležitě označeny a odděleny od ostatních. Naproti tomu datum spotřeby určuje dobu, do kdy je u rychle se kazících potravin, například u chlazených mléčných výrobků, zaručena zdravotní nezávadnost. Potraviny po uplynutí data spotřeby se nesmějí prodávat. Nemusí být totiž bezpečné je konzumovat.
Kontaktovat můžete i poradenskou linku časopisu dTest – tel.: 299 149 009