červenec 2024

Pozor, někdo je Za dveřmi

Pokud se tento červenec vydáte do ulic Prahy, může se vám stát, že si budete připadat, jako byste se přenesli do úplně jiného světa. Nad hlavou vám létají akrobaté, po ulici pobíhají podivné postavy, hraje hudba, probleskují barevná světla. Lekat se ale nemusíte, mimozemšťané na Zemi nepřistáli – nejspíše jste jen narazili na jednu z lokací festivalu pouličního divadla Za dveřmi.

Začátkem léta už pošestnácté Praha ožije v rámci mezinárodní divadelní akce. Za dveřmi si dává za cíl oslovit, zapojit a pobavit co nejvíce lidí. A jak jinak to udělat než formou umění, která má už mnohaset letou tradici. Pouliční divadlo si své diváky nevybírá, není určeno jen pro hrstku šťastlivců, kteří si stihli koupit lístek, a není svázáno zdmi tradičních scén. Představení s prvky činohry, cirkusu, tance i filmu tak můžou vyletět doslova ke hvězdám. Na ulici jim v tom přece žádný strop nebrání. Divadelní skupiny představující své umění pocházejí pak nejen z Čech, ale také z mnoha dalších koutů světa. Organizátoři festivalu navštěvují akce podobného ražení, kde hledají představení, která v létě zazáří u nás, přímo za vašimi dveřmi.

Letošní ročník se odehraje od 10. do 16 července a v jeho rámci můžete navštívit hned několik pražských lokalit. Velká část programu proběhne v prostoru Holešovické tržnice, neprohloupí ale ani ten, kdo se vydá na Mariánské náměstí či do Holportu.

O různorodosti programu se přesvědčíte hned první den. Představí se třeba francouzsko-kanadský světák Mr. Banana, který do své interaktivní show plné fyzické komedie a pantomimy zatáhne i odvážnější diváky. Cirque Entre Nous je zase vícenárodní kolektiv, a jejich představení je vícestranné jakbysmet. Kdo by rád věděl, co je to čínská tyč nebo vertikální balet, zapíše si čas jejich vystoupení do kalendáře. S každým dalším dnem se škála věcí k vidění o něco více rozšiřuje. Český nový cirkus reprezentují Bratři v tricku, Vojta Stolbenko se kolem sebe ve své světelné show ohání obrovským LED obloukem a akrobaté a tanečníci ze souboru V.O.S.A. budou před vašimi zraky objevovat vesmír.

Sobota 13. července potom navíc nese přízvisko „loutkový den“ během kterého se kromě herců z masa a kostí rozpohybují i ti z jiných materiálů. V programu je, mimo jiné, zařazen workshop výroby masek nebo průvod loutek z Mariánského na Staroměstské náměstí.

Vstupné na všechna představení je čistě dobrovolné, náladu na dávku kultury, která se nevidí každý den, si ale určitě přineste.

zadvermi.cz

Ema Ditrichová