červenec 2024

Letní sportování

Baron Pierre de Coubertin (zdroj: wikipedia.org)

Baron Pierre de Coubertin (zdroj: wikipedia.org)

Soudě podle zájmu o pařížskou olympiádu je sport jednou ze současných priorit, kterým lze zasvětit celé letošní léto. Skutečnost ale není tak jednoznačná.

Poměrně často potkávám i odpůrce olympijské myšlenky. Už od Atlanty to údajně jde s tímto sportovním hnutím z kopce. Tehdejší americké klání trvale opustilo ušlechtilou myšlenku hrdinného sportovního zápolení o čest a pocit z výhry, a přeměnilo olympiádu na tvrdý byznys.

To je sice asi zjevné, leč olympijské myšlenky se v civilizaci rozpouštěly průběžně. Dávný řecký ideál kalokagathia, se kterým šli do prvních olympijských závodů staří Řekové, zmizel v propadlišti dějin snad nevratně. V uměleckých soutěžích se o medaile bojovalo naposledy v Londýně 1948. Pak bylo umění z olympiád odstraněno. Zbyl jen sport, tehdy ještě údajně amatérský.

I tato idea dnes už neplatí, stejně jako myšlenka, že když je olympiáda, tak se neválčí.

Věnovat tedy letošní léto olympijskému sportování není tedy vůbec jednoduché. Nejen jako aktivní účastník, ale ani jako divák to nemáte snadné. Vlastně ani jako turista po Francii se v létě moc nechytnete, protože jet na výlet do letní Paříže se letos zjevně vůbec nevyplatí. Ani vaší peněžence, ani trpělivosti, ba i vaše bezpečí může dostat na frak.

Nicméně, léto přeje připraveným a frankofonní naladění může navzdory olympijskému stresu přinést nějaké pozitivní body. Třeba takové, že si léto vychutnáme s takovým gustem a elegancí, jak to umí Francouzi odjakživa.

Dobré jídlo a víno, klid, a hlavně nikam nespěchat. Takové letní festina lente. A při olympiádě si aktivně vybavit dávné moudro starých Řeků, že důležitá je právě kalokagathia, v překladu: soulad ducha i těla. Tedy všechno, k čemu léto vybízí. Stejně jako to dávné Coubertainovo, že není důležité zvítězit, ale zúčastnit se. Na olympijských sportovištích už je to asi dávno zapomenuté heslo, nicméně pro naše prázdninové období by mohlo platit doslova a do písmene.

Nechť je tedy vaše účast na letních radovánkách co nejaktivnější, protože vítězi můžeme být v létě vlastně všichni.

JN