červenec 2024

Dva dobré důvody, proč pořádně větrat

V dnešní době není problém pořídit si opravdu kvalitní, dobře těsnící okna. Jenže kvalitní, dobře těsnící okna znamenají, že byste se měli naučit správně větrat.

Jedním důvodem je, že když jste doma, časem si to doma vydýcháte. Koncentrace CO2 u vás doma stoupne. A pak vás bolí hlava, v noci se vám špatně spí a ráno sice vstanete, ale cítíte se tak, že byste si potřebovali odpočinout. Může za to ten oxid uhličitý. Takže větrejte.

Koncentraci oxidu uhličitého okem nijak nezjistíte, ale můžete si pořídit lepší domácí meteostanici, která má i vnitřní čidla. A je to zajímavé.

Kamarád ji měl v ložnici a na grafu bylo krásně vidět, když si šla lehnout jeho paní. A další nárůst oxidu uhličitého pak způsobilo to, když si šel lehnout i on. Stačí si v ložnici nechat otevřené okno na ventilačku a bude se vám lépe spát.

Druhý důvod jsou věci, které v domácnosti máme. Respektive materiály, z kterých jsou vyrobeny. Různé plastové věci, oblečení, elektronika jsou zdrojem látek, které se uvolňují do našeho vnitřního prostředí.

Co proti tomu můžete dělat? Pořizovat si, pokud možno, věci z přírodních materiálů. Ale je jasné, nejde to vždy, televizi z bambusu neseženete.

Musíte pak prostě škodlivé látky z bytu vyvětrat. Čím víc budete větrat, tím líp.

Pokud by vás k druhému důvodu větrání zajímalo, kde zjistit víc, zkuste webovou aplikaci CheckED (https://check-ed.eu/cs/). Ta vás navede na nejvýraznější zdroje znečištění vašeho vnitřního prostředí.

A vyvětrejte si.

Ekolist.cz

Martin Mach Ondřej