červenec 2020

Maršálkův test

Koupací sezóna pomalu začíná a možná vás to už táhne někam k vodě. Pokud dáváte přednost přírodním koupalištím, mělo by vás zajímat, jak poznáte vodu znečištěnou sinicemi od vody znečištěné řasami. Pomůže vám v tom jednoduchý Maršálkův test.

Potřebujete PET lahev. Do ní naberete vodu, u které potřebujete zjistit, jestli v ní plavou řasy nebo sinice. Naplníte, necháte dvacet minut odstát. Když se vytvoří proužek u hladiny, jsou to sinice, když zelené zůstane všude, jsou to řasy.

Sinice jsou špatné. V nich se nekoupejte, obsahují toxiny, můžete z nich mít v lepším případě vyrážku, v horším případě i něco horšího.

Pokusu s PET lahví se říká Maršálkův test. Je jednoduchý. Ale můžete si život udělat ještě jednodušší a nelézt do vody, která se vám zdá špinavá a zelená. Je to často vidět pouhým okem a nemusíte dvacet minut koukat na PET lahev.

Taky se můžete předem, z klidu domova, podívat na web na přehled koupacích míst. Naťukejte si www.koupacivody.cz a rychle zjistíte, jestli místo, kam se chcete jít koupat, je koupací nebo nekoupací.

Ekolist.cz

Martin Mach Ondřej