červenec 2020

Spotřebitelská poradna

DOTAZ: Na internetu jsem četl, že fyzická osoba musí zdanit příjem přesahující 15 tisíc korun za rok. Můžu dát dceři jako svatební dar více než 15 tisíc korun, aniž by tento dar musela zdanit? Můj selský rozum se odmítá ztotožnit s tím, že by dcera musela dary od rodičů danit.

ODPOVĚĎ: Povinnost hradit darovací daň je obsažena v zákoně o daních z příjmu. Daňové přiznání je povinen podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob, přesáhly 15 tisíc korun. Existují ale výjimky, kdy není povinnost daň odvádět. Jednou z nich jsou takzvané bezúplatné příjmy v linii přímé. Dcera proto daň ze svatebního daru odvádět nebude.

DOTAZ: Koupila jsem si přes internetový obchod oblečení ve slevě. Po rozbalení jsem zjistila, že se mi nelíbí. Jak je to prosím s poštovným? Musí mi ho e-shop zaplatit, když ruším celou objednávku? Spočítám-li si, kolik by mě stálo poštovné, nevím, zda se mi vrácení zboží vyplatí.

ODPOVĚĎ: Prodejce má povinnost vám vrátit peníze za zboží a také za nejlevnější nabízené poštovné uhrazené za jeho doručení. Osobní vyzvednutí se sem nepočítá. Proto i když prodejce nabízí osobní vyzvednutí i doručení přepravní společností, musí uhradit nejlevnější přepravu. Poštovné za vrácení zboží však musíte platit vy. Prodejce ho musí proplatit pouze v situaci, kdy vás předem o povinnosti nést tyto náklady neinformoval nebo se sám k hrazení zavázal. Informaci mívají prodejci zpravidla ve svých obchodních podmínkách.

Kontaktovat můžete i poradenskou linku časopisu dTest – tel.: 299 149 009

www.dtest.cz