září 2020

Festival Dvořákova Praha slibuje maximální zážitky i bezpečí pro diváky

Kurátor Komorní řady, klavírista Lukáš Vondráček, sklízí mezinárodní úspěchy, ale s velikou chutí se zapojí do letošního programu. V Rudolfinu jej uslyšíme 9., 11. a 17. září.

Kurátor Komorní řady, klavírista Lukáš Vondráček, sklízí mezinárodní úspěchy, ale s velikou chutí se zapojí do letošního programu. V Rudolfinu jej uslyšíme 9., 11. a 17. září.

Letošní ročník festivalu Dvořákova Praha začíná již 4. září uvedením dvou nejznámějších skladeb Antonína Dvořáka. Violoncellový koncert a Novosvětskou symfonii publiku v Rudolfinu představí Česká filharmonie v čele se Semyonem Bychkovem a sólistou Václavem Petrem.

Program se tento rok opírá téměř výhradně o české umělce. K tomuto kroku se dramaturgie festivalu rozhodla po jarních událostech, kdy se kulturní život v naší zemi v podstatě zastavil. Programový ředitel Dvořákovy Prahy Jan Simon k tomu uvádí: „Naše výhoda je, že v tomto národě muzikantů je i celá řada světově renomovaných umělců, takže z hlediska interpretačních zážitků nebudou diváci nijak ochuzeni.“

V programu jsou zastoupení dirigenti Jakub Hrůša, Tomáš Netopil, Petr Altrichter a Jiří Rožeň, v rolích sólistů a zároveň uměleckých vedoucích těles pak Radek Baborák nebo Josef Špaček. Těšit se můžeme na špičkové české klavíristy od Lukáše Vondráčka, Iva Kahánka, Martina Kasíka, Dua Ardašev po nastupující hvězdu Marka Kozáka. Dále vystoupí sólisté jako například Jana Boušková, Tomáš Jamník, Jan Mráček, Kateřina Kněžíková, Simona Šaturová nebo Jan Martiník. Vedle rezidenčního orchestru České filharmonie se představí Collegium 1704 pod vedením Václava Lukse, PKF – Prague Philharmonia nebo Česká Sinfonietta.

Pořadatelé festivalu jednají v souladu s vládními protiepidemickými nařízeními, která budou platná od 1. září 2020. V Rudolfinu, kde proběhnou jednotlivé koncerty, se chystají příslušná hygienická opatření. Přesto, nebo právě proto, bude letošní třináctý ročník zcela výjimečný. „Každá zakoupená vstupenka přinese nejen neopakovatelný umělecký zážitek, ale je také způsobem osobní podpory národní kultury,“ říká Jan Simon a dodává: „Věřím, že se nám povedlo sestavit atraktivní program a těší mne, že letošní Dvořákova Praha se uskuteční navzdory okolnostem v plné parádě.“

Vstupenky a podrobnosti naleznete na www.dvorakovapraha.cz. Navštivte také naše Vstupenkové centrum v Rudolfinu, otevřeno máme každé odpoledne do 20. září.