březen 2021

Napsat dopis, nalepit známku 50. ročník soutěže v psaní dopisů pro mládež

Kdy jste naposledy dostali rukou psaný dopis? A kdy napsali? Toto „umění“, kdysi tak běžné, už dlouhou dobu zcela vědomě zapomínáme. Ale není na škodu si psaní dopisu občas znovu vyzkoušet. Pisatele přinutí k většímu rozmyslu, soustředění, jasné formulaci myšlenky. A je to i hezká zábava, ze které se může stát zajímavý koníček.

Zkusme se trochu vrátit do minulosti a také napsat dopis. Nebo k tomu přimět svého potomka. Pomůže k tomu letošní, už 50. ročník soutěže v psaní dopisů, kterou vyhlásila Světová poštovní unie. Pro rok 2021 vyhlásila téma: „Napište dopis členovi své rodiny o svých zkušenostech s pandemií COVID-19.“

Uměli bychom to ještě? Vzít pěkný dopisní papír, , a méně či více úhledným písmem, nebo dokonce vypsaným rukopisem oslovit někoho milého a sdělit mu novinky z našeho života? Zeptat se, jak se má i v této podivné době a připojit něco povzbudivého a také nějaké to PS neboli Post scriptum? Odeslat a pak čekat na odpověď. Tři dny, týden – tak jak to bylo běžné, když ještě mobily ani počítače nebyly? Teď je máme, ale vůbec neškodí, občas se vymanit z jejich zajetí. Na mne nedávno jeden takový dopis ze schránky vykoukl, bylo to úžasné a milé překvapení, ale přiznám se, že jsem na něj odpověděla zase jen e-mailem. A tak mám teď radost, když čtu, že každoročně se do soutěže v psaní dopisů přihlásí až 1,2 milionu účastníků.

Pravidla soutěže najdete na stránkách Česká pošty www.ceskaposta.cz/-/soutez-v-psani-dopisu-slavi-padesatku, uzávěrka je 31. 3. 2021.

Maf