říjen 2021

Špagátek

Poslední roky je v módě různé sbírání odpadků v přírodě. Možná si říkáte, jen ať se lidi vyblázní, ale pro vás to není. Však on nějaký ten odpadek příroda přežije.

A já bych vám teď chtěl převyprávět příběh zvířecích záchranářů, který ukazuje, že se počítá každý kousek špagátku, který v parku nebo někde v přírodě seberete a vyhodíte do koše.

Uprostřed léta je čas, kdy mladé poštolky opustí hnízdo a poprvé se proletí vzduchem. Bylo tomu tak i u poštolky v Ďáblicích. Její vstup mezi letce ale nedopadl dobře. Zamotala se nějak do větví ořešáku.

Místní lidé si třepotajícího se ptáka ve větvích všimli a zavolali zvířecí záchranu (774 155 185). A ti nebohého ptáka z větví osvobodili.

Ukázalo se pak, že se poštolka nezamotala při letu, ale že zamotaná svůj let už zahájila. Její pařátky byly už z hnízda zaškrceny nějakým kouskem plastového špagátku. Takového, co byste použili při balení poštovního balíku.

Poštolka byla v dobrém zdravotním stavu, dobře živená, protože doteď seděla v hnízdě a rodiče ji krmili. Ale teď přišla doba, kdy se měla naučit postarat se sama o sebe. A dravý pták je bez svých nohou odepsaný.

Až někdy uvidíte na zemi kousek špagátku, vyhoďte ho do koše, možná to někoho zachrání.

Ekolist.cz

Martin Mach Ondřej