březen 2022

Starý kotel

V Praze se vás to asi netýká, ale pokud máte třeba na chalupě nebo v domě u rodičů na venkově kotel na tuhá paliva, pak i vás zajímá letošní září.

Od letošního září se totiž nesmí používat kotle, které nesplňují předepsanou emisní třídu. Může se stát, že na starém kotli už nenajdete výrobní štítek, nebo z něj zjistíte, že jde o I. či II. třídu. Tak to jsou přesně ty kotle, které mají stopku.

Nejjednodušší se jeví vyměnit takový kotel za jiný teplovodní, který splní emisní limity. Můžete ale také uvažovat šířeji a zkusit otopnou soustavu modernizovat celkově. Jestli je otopná soustava stejně stará jako starý kotel, určitě se to (časem) vyplatí. Moderní radiátory oproti starým litinovým mají menší obsah, celkově se tak ohřívá menší množství vody.

Ale můžete jít i úplně jinudy. Spotřebitelský časopis dTest před časem zveřejnil studii, podle které pro evropské domácnosti z celé řady pohledů vychází nejlépe tepelné čerpadlo.

Odborníci se ale shodnou na jedné věci. Před tím, než se pustíte do modernizace topné soustavy, stojí za to dům zateplit. Protože pak se celkově změní zadání, které řešíte. Jasně. Jenže kde na to vzít.

Zkuste si vyřídit dotaci. Na nové kotle získáte dotaci na www.kotlikydotace.cz a na zateplení na novazelenausporam.cz

Ekolist.cz

Martin Mach Ondřej