duben 2022

Kde jsem všude byl

Jednou za čas dojde k tomu, že vyměníte mobilní telefon za jiný, popřípadě „restartujete“ ten stávající, aby se vyčistil a opět sloužil jako nový. Což přinese kromě kýžené výkonnosti přístroje také mnoho neplánovaných výsledků. Začnou na vás vyskakovat hlášky, které jste kdysi pracně zakázali, vaše oblíbená nastavení se ztratí a mnoho programů nabízí nechtěné, někdy až netušené funkce. Stalo se to mně, nedávno. Sice si umím 99 % nastavení obnovit podle dřívějška, ale i to 1 % novinek je někdy zajímavé.

Například funkce, kterou jsem jaksi „neodmázl“, která slovy filosofa „levitovala“ kdesi v pozadí, a jejíž výsledek mi nakonec přistál v e-mailu.

O co šlo? Od „strýčka Googla“ jsem získal „přehled časové osy za rok 2021“. A dozvěděl jsem se, kde jsem všude byl, i když si to dávno nevybavuji. Připojil mi k tomu mapu s červenými špendlíky a zevrubnou legendou. Takže dnes vím, že jsem navštívil cirka 6 zemí/oblastí, 185 měst, 268 míst a k tomu rovněž taková, která byla pro mne úplně nová. A pozor, dokonce jsem urazil 28 % cesty kolem světa! Desítky kilometrů jsem šel pěšky, tisíce najel autem a na motocyklu. To sice nevím, jak to rozeznal od jiných dopravních prostředků, ale asi ano, když to říká.

Taky mi „strýček“ sdělil, že jsem (prý) strávil 32 hodin na 30 místech nakupováním. A 106 hodin na 33 místech jsem věnoval jídlu a pití. K resumé mých cest vyhledal „strýček“ krásné fotografie – chrám Sv. Štěpána ve Vídni, výběh vlků na Šumavě i pohled z rozhledny, ke které jsem s rodinou v létě vydal. Já na ni nevylezl, to se „strýček“ zmýlil. Ale nevadí, alespoň si mohu prohlédnout, o co jsem přišel. V souhrnu mi tak scházela už jen čísla mých bot, jak se říká.

A tak se jednoho dne můžeme dočkat toho, že nám „strýček“ změří kroky na koledě – Velikonoce se blíží – a „tetička Wiki“ časem zveřejní, jak na tom s velikonoční tradicí dnes jsme, kolik toho koledníci nachodí v Praze, kolik na Moravě, kdo jezdí autem, kdo chodí pěšmo, kdo navštěvuje jen přiznané ženy, kdo obchází potajmu i milenky a tak dále. I když to už možná trochu přeháním.

Tak hezký duben a veselé Velikonoce!

Ondřej Sedláček