červen 2022

Zmije na zahradě!

Je víkend a vy si užíváte klídek na chalupě. Obcházíte zahradu, možná malinko přerovnáte prkna u dřevníku. Jen co váš pohled sjede na místo, kde před chvílí bylo prkno, projede vaším tělem úlek a tělo spustí instinktivní obrannou reakci a vy uskočíte, ani nevíte jak. Vaše oko zaznamenalo tvar hada, mozek to okamžitě vyhodnotil jako nebezpečí a spustil instinktivní únik.

Jestli jste přežili tuhle úlekovou část, pak už to bude dobré. Máme jediného jedovatého hada zmiji obecnou. A ta je plachá a vzácná. Má ráda prosluněná místa, v jejichž blízkosti jsou chladnější vlhká stinná místa. Zahrada tak může být ideální místo. Ale zároveň preferuje oblasti v 600 až 1200 metrech nad mořem.

Všichni víme, že zmije má na zádech typickou cik cak kresbu, podle které ji poznáme. Ale není to spolehlivé vodítko, někteří hadi mohou být zbarveni tak, že kresba není vidět. Pokud ale vidíte hadí oko, a to oko má zřítelnici jako svislou štěrbinu, pak je to určitě zmije. Ale moc blízko kvůli přesnému určení nechoďte. Zůstaňte bez této informace, ale v bezpečí.

Pokud má zřítelnici oválnou, je to nejspíš některá z našich užovek. Užovky (a slepýši, což nejsou hadi, ale beznozí ještěři, jak jistě víte) jsou u nás mnohem častější a běžnější. Většinou o nějakou konfrontaci nestojí, ale pozor na užovku hladkou, ta je trochu netykavka, a když ji naštvete, tak kousne. Ale jedovatá není.

Co dělat, když na jakéhokoliv hada (či ještěra) na zahradě narazíte? Nechte je prostě být. Nesahejte na ně, nesnažte se je přenést, nežďuchejte do nich klackem. Podle zákona na ochranu přírody jsou všichni naši hadi chránění a k manipulaci s nimi musíte mít patřičné vzdělání. Pokud opravdu potřebujete s hadem nějak naložit, zavolejte do Záchranné stanice (774 155 155). Poradí, pomohou.

Pokud vám v hlavě stále straší ta zmije, vězte, že od roku 1999 do roku 2013 bylo u nás 191 uštknutí zmijí. Z toho některá byla tzv. suchá, tedy že zmije nevstříkla do rány jed. Každopádně nikdo z pokousaných na kousnutí neumřel.

Rozhodně ale buďte ostražití. Pokud nějakému chovateli jedovatých hadů v okolí hráblo a nějakého nechtěného hada vypustil do přírody (což se nesmí), může to být v podstatě cokoliv. Když vás uštkne třeba taipan velký, tak už se nemusíte starat o to, co bude k večeři.

Ekolist.cz

Martin Mach Ondřej