únor 2020

Valentýnský „Dárek od srdce“ – Art & Heart

Svátek sv. Valentýna se blíží a každý máme někoho rádi. Ať už je to ona, či on, chceme vymyslet něco originálního. O originalitu se snaží i tvůrci, kteří spolupracují s galerií Art & Heart v Jungmannově ulici. Možná byste tedy to „něco“ mohli najít právě tam. Výloha i galerie jsou plné vkusných a nápaditých dárků, které nejsou jen krásné, ale mají i svou užitnou funkci. A navíc mají duši, kterou do nich vkládají umělci a umělečtí řemeslníci při zrodu. Stálí zákazníci galerie to umí ocenit a rádi se do příjemného prostředí vracejí i jen se potěšit novinkami. Tady je několik „valentinských“ tipů.

Pro pány: těžítko v podobě leštěného mramorového valounu s figurkou cínového draka nebo koně, symbolu síly a energie? Nebo aragonitová miska na tepaném podstavečku, třeba na odkládání hodinek či drobných? Krásné jsou i aragonitové či dřevěné, v obou případech ručně vyřezávané šachy. Nadchnout může i historické sklo, zelenavé sklenky v různých variantách, na víno, destiláty, džbánky na pivo, opět s cínovým zdobením. A hlavně: stará technologie zaručuje, že křemenný křišťál čistí vodu, kterou do džbánu či sklenky nalijeme. O originálních keramických hrníčkách a jiných nádobách s klikou jsme už psali. Tak jen připomínáme, že kliky (pro štěstí, jak jinak), slouží jako ouško či rukojeť, a pocházejí ze starých pražských oken či dveří.

Pro dívky, ženy a dámy tu mají velký výběr nápaditých šperků z říčních perel, také z českého skla (vinuté perle), ale i různých kamenů, které mají každý své konkrétní pos­lání. Pak je tu něžný a tenoučký porcelán s jemným dekorem. Tak jako vše ostatní je samozřejmě české výroby a jde o autorský design. Oblíbeným dárkem jsou i nejrůznější mandaly, od malých do kapsy, přes střední velikosti až po ty největší ve formě obrazu na stěnu. Tu správnou mandalu pro vaši milou tady vyrobí i na zakázku. Pak už stačí jen se každý den chvíli dívat. Na dívání je krásná i unikátní keramika kombinovaná s vitráží, například ve formě svícnu. Pomůže vytvořit tu správnou atmosféru harmonie, klidu i meditace. Mají tu ale i spoustu dalších dárků od srdce. A jestli zrovna nemáte komu valentýnský dárek věnovat? Nevadí, mějte se rádi – a kupte ho sobě!

Galerie Art & Heart Jungmannova 738/18, Praha 1 po–pá 10.00–18.00, www.art-heart.cz