listopad 2022

Co je PSOE?

Není to nová chemická látka. Je to nová společnost, kterou založilo hlavní město Praha. Zkratka znamená Pražské společenství pro obnovitelnou energii a jde o servisní organizaci, která má sloužit jak Praze a jejím institucím, tak i občanům.

Praha má tisíce střech. Praha má Klimatický plán, což je dokument, který shrnuje, jak se Praha hodlá vyrovnat s klimatickou změnou. Jednou z cest je, že se využije plocha střech pro výrobu energie ze Slunce.

A aby si to každá městská instituce nemusela prošlapávat sama, založila velká Praha PSOE, které to prošlape za ně. Za všechny školy a školky, úřady městských částí, knihoven a čehokoliv dalšího, co patří městu.

A když už to budou umět, pomůžou i soukromníkům. Typicky bytovým domům. A zdá se, že nabízí opravdu zajímavou službu. Jednak ověří, jaký je stav střechy a jestli je možné fotovoltaiku instalovat. Připraví ekonomickou rozvahu. A když to dům schválí, tak se připraví technický projekt, PSOE doporučí zhotovitele.

A pak se PSOE ještě postará o provoz elektrárny i o výkup přebytků energie.

PSOE vzniklo letos v únoru a celá věc se zatím rozjíždí. Jestli jste předseda bytového domu a máte zájem o nějaké prvotní zhodnocení situace na vaší střeše, hodně pomůže, jestli máte v ruce stavební dokumentaci k domu. Jestli chcete vědět víc, naťukejte si v počítači

www.prazskespolecenstvi.cz

Martin Mach Ondřej