leden 2023

Zlatá dvacátá

Vstupujeme do nového roku. Většina z nás s nějakým očekáváním, jsou i tací, co si dávají předsevzetí. Rok s trojkou na konci lákavě vyzývá k novým začátkům či magickému plnění snů. Já osobně se trochu bojím. Už třikrát to nevyšlo.

Tím, že jsem se inspirovala v minulosti, (bohužel mylně) vstupovala jsem do nového desetiletí s velkým elánem a radostí. Čekají nás zlatá dvacátá. Vybavuji si, jak jsem tímto sloganem radostně vítala rok dvacet. Jenže přišel covid. Rok nestál za nic, stejně jako ten následující.

Pořád se ale dalo historicky utěšovat, že i španělská chřipka před sto lety zmizela v propadlišti dějin, ty se ale někdy opakují. A skutečně, covid začal odeznívat a na scéně se objevil rok dvaadvacet. Plno dvojek v letopočtu a zlatá dvacátá pořád na startu.

Jenže v únoru přišla válka na Ukrajině. A s ní ruku v ruce energetická krize, která nás bohužel doprovodí i do toho třiadvacátého roku. Zlatá dvacátá se stále nekonají.

Je třeba se tedy hlouběji ponořit do historie, a pořádně se poučit. Ona totiž ta zlatá dvacátá před sto lety byla v podstatě jen velmi krátká. Teprve někdy kolem pětadvacátého roku se začalo dařit; vybuchla poválečná euforie, plná peněz, radosti, uvolnění, ale i alkoholu a drog. Taková párty ala Velký Gatsby. Za čtyři roky to ale drsně utnula hospodářská krize, která svět zavlekla do další války.

Takže před sto lety to měli ti naši předkové v podstatě výrazně těžší než nyní my, ač se nám to ve světle úsporných žárovek a přiškrceného plynového topení moc nechce věřit. Díky vzpomínkovému idealismu se opíráme o floskuli zlatá dvacátá a věříme, že by se tato naše idea mohla opakovat. Protože drsná realita se už trochu opakuje.

Tak hurá do toho. Mohla by kapku pomoci numerologie? Trojka je většinou vnímaná jako šťastné číslo, i když je to sázka na dost imaginární sílu. Osobně bych vsadila spíš na jasnou mysl a odvahu. Na selský rozum. Na sílu nepodléhat tlaku médií a vzrůstající drahoty.

Hledat radost a spokojenost ve svém nejbližším okolí.

Tudíž můžeme do dvacátého třetího roku vstupovat s vizí, že zase bude líp. Protože přeci musíme i my zažít zlatá dvacátá, abychom konečně pochopili historii.

Jitka Neradová