leden 2023

Gelové kapsle

Gelové kapsle na praní

Gelové kapsle na praní

Asi jste to už taky viděli. Takové ty gelový kapsle, co hodíte do pračky a ono to vypere. Jednoduché dávkování, to nesplete ani chlap. Z čeho ten obal vlastně je? Je to polyvinylalkohol, zkratkou PVA, a jeho vlastnost je, že se ve vodě rozpustí. Rozpustný plast.

Pak je to samozřejmě otázka do pranice, jak moc je pro životní prostředí v pořádku vyrábět tyhle rozpustné obaly, když vlastně stačí trochu pozornosti, aby člověk dokázal vcelku přesně nadávkovat prací prostředek. Ale ta jednoduchost použití. To je velký tahák.

Americká společnost Blueland, která vyrábí úklidovou chemii, ale nepoužívá gelové kapsle, si nechala vypracovat recenzovanou studii, která PVA cupuje na hadry. PVA je biologicky rozložitelný plast, ale jak upozorňuje studie, ne v podmínkách čistíren odpadních vod. Těmi totiž odpadní vody protečou příliš rychle. A tak rozpuštěný PVA projde čistírnou odpadních vod do prostředí. Tam se samozřejmě časem rozloží, ale než se tak stane, interaguje s živáčky ve vodě.

Co jim to tak může dělat se přesně neví. Nikdo to nikdy nezkoumal a společnost Blueland žádá americkou EPA (něco jako naše ministerstvo životního prostředí), aby to prošetřila. Možná přírodě nijak neškodí. Možná ano. Nevíme. Jestli chcete mít klid v duši, používejte dávkovač. Není to tak těžké.

Ekolist.cz

Martin Mach Ondřej