únor 2023

Právní poradna spotřebitelského časopisu dTest

DOTAZ: Pronajímatel požaduje, abych si sjednala pojištění na byt. Mně se to ovšem nelíbí. Už tak platím za nájem dost a jsem ráda, že každý měsíc vyjdu s penězi. Musím nechat byt pojistit?

ODPOVĚĎ: Domníváme se, že vám taková povinnost může být uložena. Nejedná se totiž o nepřiměřenou povinnost, jelikož sjednání pojištění pro případné škody v bytě je i ve vašem zájmu. Pokud jde o pojištění nájemního bytu, můžete vybírat ze tří druhů pojištění – domácnosti, nemovitosti a odpovědnosti. Pojištění domácnosti kryje škody na zařízení, jako jsou nábytek, koberce, elektronika, svítidla či věci osobní potřeby. Pojištění nemovitosti se vztahuje na věci pevně spojené s bytem, tedy například na dřevěnou podlahu, radiátory nebo dveřní zárubně. Třetí možnost představuje takzvaná pojistka na blbost, tedy pojištění občanské odpovědnosti konkrétní osoby. Zde je však nutné dávat velký pozor na to, zda pokrývá škody vzniklé v nájemním bytě.

DOTAZ: Nedávno se mi stalo, že jsem v obchodě měl zaplatit 129,50 Kč, avšak prodávající na terminálu zadal 130 Kč. Domnívám se, že v případě platby kartou bych měl platit skutečnou částku. Můžete mi říct, zda má moje domněnka oporu v zákoně?

ODPOVĚĎ: Obchodník není oprávněn u bezhotovostních plateb cenu zaokrouhlovat či jinak upravovat, neboť pro to neexistuje na rozdíl od platby v hotovosti důvod. Bezhotovostně lze převádět i haléře. Zákon možnost zaokrouhlení upravuje pouze u plateb v hotovosti.

DOTAZ: Chtěla bych se zeptat, zda se jedná o porušení zákona, když je na obalu od cukru uvedeno, že minimální trvanlivost je na spodní straně výrobku, ačkoliv tam žádné datum není. Dříve výrobce minimální trvanlivost uváděl. Není to klamání?

ODPOVĚĎ: Podle evropského nařízení nemusí být datum minimální trvanlivosti na obalu cukru uvedeno. Pokud by chtěl prodejce trvanlivost nad rámec nařízení na obalu vyznačit, může tak učinit. Domníváme se, že text odkazující na spodní stranu obalu je sice nadbytečný, ale nelze hovořit o tom, že by šlo o zakázané klamání zákazníka.

Kontaktovat můžete i poradenskou linku časopisu dTest – tel.: 299 149 009

www.dtest.cz