červen 2023

Láska k agrikultuře a Agrikultura lásky

Pokud máte rádi přírodu, zajímáte se o zvířata a o zemědělství, pravděpodobně jste už někdy navštívili pražskou budovu Národního zemědělského muzea. Kromě zajímavých stálých expozic věnujících se například lesnictví nebo historii traktorů, hostí zemědělské muzeum také mnoho výstav dočasných. Až do 2. 7. ale můžete v muzeu vidět projekt, který to všechno pojal tak trochu jinak. I jméno má neobvyklé. Agrikultura lásky. Co to vlastně tedy znamená?

Agrikultura lásky je expozice v rámci projektu Hra o klima! Na tahu před změnou klimatu organizace Na Mysli, která realizaci svěřila kurátorské dvojici z pražské galerie Entrance, Veronice Čechové a Tereze Jindrové. Pro výstavu bylo vybráno celkem deset děl různých autorů, z nichž každé je vyjádřením umělcova vztahu k přírodě či právě k zemědělství. Emoce, které jsou v exponátech zachyceny, se přenášejí i na návštěvníka a pokládají zamyšlení hodnou otázku – jak se přiblížit přírodě bez toho, abychom ji jen využívali?

Neobvyklý je i způsob, jakým je projekt představován veřejnosti. Tak trochu totiž rozbíjí formu tradiční výstavy. Místo aby díla byla soustředěna v jednom prostoru, schovávají se ve stálých expozicích zemědělského muzea, které obohacují a rozšiřují o jakýsi poetický element. V zákoutích výstav můžete narazit na vizuální umění v rozličných podobách, od olejomalby, přes videa a křídové sochy až po plastiku, která vás po vyřešení rébusu, který je do ní zakomponovaný, odkáže na speciální webové stránky s tajným příběhem. Exponáty jsou pracemi mladých autorů, se kterými kurátorky mnohdy spolupracovaly už v minulosti.

Ačkoliv se všechny výtvory dají spojit zastřešujícím tématem vztahu člověka s přírodou, motivy jednotlivých děl jsou naprosto různorodé. Marie Lukáčová například kombinací hraného a animovaného videa upozorňuje na důležitost vracení přírodě, ze které si toho my, lidé, tolik bereme. Pavel Jestřáb se zase stává dirigentem žabího orchestru a Štěpán Brož vdechuje přírodě zpět její tajuplnost. Stojí tedy za to mít oči na stopkách a vyhlížet, kde se vynoří další z děl Agrikultury lásky.

Jelikož je výstava pojatá právě jako rozšíření stálých expozic, její návštěvu je nejlepší spojit s prohlídkou celého muzea, která vyjde dospělého na 200 korun, zatímco jeho dětský doprovod má vstup zdarma. Skvělou příležitostí, kdy se do zemědělského muzea vydat, je Muzejní noc 10. 6., kdy bude nejen po celý večer vstup zdarma. V 19.30 a 21 hodin proběhnou také dvě komentované prohlídky Agrikultury lásky.

Ema Ditrichová