prosinec 2023

Myslet na film, přemýšlet o filmu, Myslet filmem

(foto Jan Kolský)

(foto Jan Kolský)

Večerní zprávy, nejnovější superhrdinský biják nebo reklamy vyprávějící svůj příběh za výlohami obchodů, to všechno je film. Vyhnout se mu v dnešní době zkrátka nedá.

Dokáže nás dohnat k smíchu i slzám, umí nasadit brouka do hlavy nebo rozpoutat vášnivou debatu. Film je zkrátka „forma, která myslí“, tak to aspoň řekl režisér Jean-Luc Godard. A Myslet filmem můžete zkusit i vy na výstavě audiovizuálního umění pořádané Galerií hlavního města Prahy v Domě U Kamenného zvonu.

(foto Jan Kolský)

(foto Jan Kolský)

Už od 8. listopadu mohou návštěvníci Domu U Kamenného zvonu ve třech jeho patrech navštívit expozici, která nám přibližuje film tak trochu jinak. Snímky nabízené v galerii ke shlédnutí jsou ukázkou celé škály tohoto žánru umění, od projektů posouvajících film na vyšší úroveň, až po projekty navracející se k jeho úplným kořenům. Společné mají jen audiovizuální vyjádření a to, že jsou součástí výstavy Myslet filmem. Ta je dílem kurátorky Sandry Baborovské a k vidění bude až do 18. února příštího roku.

První patro výstavy představuje epizody z cyklu Club of Opportunities, jejichž natáčení se už od roku 2017 věnoval Jakub Jansa, a které jsou teď poprvé ke shlédnutí na jednom místě v rámci projektu nazvaném The Garden of Problems. V sedmi videích divák potkává postavy Vědmy a Celeristy, proniká do zeleninové společnosti a je svědkem kloubení fikce a reality v příbězích, které se dotýkají sociálních problémů a zaměřují se na hierarchická postavení.

(foto Jan Kolský)

(foto Jan Kolský)

Oproti prvnímu druhé patro nabízí díla několika různých současných umělců, se zaměřením od filmu přes pohyblivý obraz až po zvukový design. Tvůrci pocházející z různých prostředí představují projekty, které, i díky své odlišnosti, vytvářejí harmonický celek. Ondřej Vavrečka například přichází s vlastnoručně tvořenými kolážemi, které zamýšlí jako komentář na filmový střih. Sara Pinheiro nám zase dává příležitost se zaposlouchat do legendárních filmových zvuků, přehrávaných jako součást její audio instalace. Tato část výstavy se zkrátka věnuje všem stranám toho, co je „film“ a to ve formě příběhové, i esejistické.

Sklepení Domu U Kamenného zvonu je posledním prostorem výstavy. Film Radka Brousila Can You Still Feel the Butterflies? je zde prezentován jako součást už pátého ročníku cyklu Light Underground. Ve středověkém podzemí jsou v rámci propojení snímku s prostorem také k vidění kulisy použité ve filmu, jako třeba portál kostela osvícený neonovými světly.

U příležitosti výstavy Myslet filmem byla též vydána stejnojmenná kniha, která se věnuje problematice filmové montáže v současnosti. Výstavu samotnou je možné navštívit až do 18. února 2024.

www.ghmp.cz

Ema Dittrichová