leden 2024

Myšlení obrazem: Vizuální události Miroslava Petříčka

(foto Tomáš Souček)

(foto Tomáš Souček)

Výstava Myšlení obrazem v Galerii hlavního města Prahy, na adrese Mariánské náměstí 1 v druhém patře Městské knihovny, představuje hlavní filosofické myšlenky předního českého estetika a filozofa Miroslava Petříčka.

M. Petříček se již několik desetiletí angažuje v oblasti vizuálního umění, kde se primárně zabývá jeho reflexí a možnostmi nazírání na umělecká díla. Své zkušenosti předává primárně v rámci profesorské a spisovatelské kariéry.

Hlavním impulzem pro vznik výstavy se stala jeho kniha Myšlení obrazem s podtitulem Průvodce současným filosofickým myšlením pro středně nepokročilé. Kurátorka Jitka Hlaváčková názorně poukazuje na klíčové pohledy v rámci vnímání uměleckého díla. Základním pak je, že setkání s dílem je událostí.

Výstava sdružuje vícero umělců, kterým se Petříček věnoval ve svých textech. Celková estetika je díky různorodosti autorů velmi hravá a na své si tak přijde každý návštěvník. Tentokrát ale jde tak trochu o jinou výstavu, příchozí by si měl odnést krom estetického zážitku hlavně nové možnosti, jak k dílům přistupovat.

(foto Tomáš Souček)

(foto Tomáš Souček)

Koncept výstavy chce poukázat také na fakt, že si jsou jazyky slov a obrazů blízké, jen materiál je odlišný. Sám Petříček vybral několik filozofických citátů, které návštěvníka doprovázejí celým zážitkem.

Kurátorka se rozhodla prostor galerie velmi pestře a neotřele rozdělit stěnami, konstrukcemi nebo například průchody, které na návštěvníka působí jako vstup do jiného světa. Světa, kde se z prohlížení obrazů stane vizuální událost.

Výstava je plná zajímavých podnětů a myšlenek, které srozumitelně promlouvají k návštěvníkům. Kromě potěšení oka a obohacení si divák odnese i hravost a svobodu, která je v prostoru cítit na každém rohu. Nebála bych se říct, že u této výstavy to nekončí odchodem z galerie.

Výstavu je možné navštívit do 28. ledna od úterý do neděle.
Více o výstavě na www.ghmp.cz.

Amelie Slavíková