leden 2024

Pražská noční obloha už není, co bývala

Možná to někdo z vás ještě pamatuje. Když přišla noc, byla tma. Romantici či astronomové pak měli klid na pozorování hvězd. Vědci však upozorňují na znepokojivý jev. Pozorovat hvězdy je čím dál obtížnější.

Problém není ve hvězdách. Problém je světlo. Na mnoha místech světa se noční obloha nikdy nepropadne do naprosté tmy. Brání tomu světlo rozptýlené z lamp měst, zemědělských skleníků, z nasvícené infrastruktury. Světlo od lidí. Pokud byste se chtěli podívat, o čem mluvíme, zadejte si do vyhledávače heslo skyglow. To je obecné anglické označení tohoto jevu.

Anebo se po setmění podívejte na pražskou oblohu. Praha má svou skyglow také. Je vidět nejen z centra, ale ještě mnohem lépe z nějakého odlehlého místa. Podle vědců se stav z roku na rok zhoršuje a hvězdy jsou viditelné čím dál hůř. Protože je v noci čím dál víc světla.

Vědci to dokonce dokázali určit přesně. Jas noční oblohy se vlivem umělého osvětlení zvyšuje zhruba o 7 až 10 procent ročně, což odpovídá zdvojnásobení jasu noční oblohy za méně než osm let.

Jestli to takto půjde dál, hvězdy na naší obloze „vyhynou“. Aby se tak nestalo, je třeba světelnou aktivitu lidstva tlumit. Sami můžeme třeba tím, že si příští Vánoce neověsíme celý dům tisíci žárovičkami a útulnou atmosféru si vytvoříme několika světélky za oknem – jako kdysi.

Ekolist.cz

Martin Mach Ondřej