březen 2024

Praha a lesy

Kunratický les (zdroj lhmp.cz)

Kunratický les (zdroj lhmp.cz)

Praha má své lesy. Hromady lesů. A protože o lesy se musí starat někdo, kdo lesům rozumí, má Praha svou organizaci Lesy hl. m. Prahy.

Primárně se tam starají o pražské lesy, ale také mají svou záchrannou stanici pro volně žijící zvířata. Když k vám do bytu vletí labuť, tak na webu lhmp.cz si najdete kontakt na zvířecí záchrannou stanici a oni vám poradí. Kromě toho Lesy hl. m. Prahy se věnují také ekologické výchově a osvětě. Jestli máte na něco takového čas a náladu, tak si na internetu najděte akci Za sovím houkáním. V době psaní tohoto článku ale byl volný už jen jeden březnový termín. No, ale třeba to stihnete jindy.

Co byste mohli stihnout, je vyrazit si do pražského lesa vysadit sazenici jedle. Buď máte vlastní, pokud jste si před Vánocemi od Lesů hl. m. Prahy koupili malou sazeničku vánoční jedle, nebo vám Lesy hl. m. Prahy na vysazení nějakou dají. Sázet se bude v Kunratickém lese 24. března. Jestli se nechcete mordovat s lopatou, tak dobré jako tip na procházku. Na místě budou pražští lesníci a třeba se dozvíte něco zajímavého z pražských lesů.

A taky si můžete udělat výlet na Prahu 9, do Kbel. Lesy hl. m. Prahy tu mají ekocentrum, které se jmenuje Prales. Dělají tu různé akce, workshopy, můžete si tu pohladit živou ovci, projít naučnou stezku, juknout do prostor místní komunitní zahrady. A když budete mít chuť, tak v nedalekém lesoparku je veřejné ohniště, kde si můžete legálně rozdělat oheň a opéct buřta. Toho si musíte ale přinést.

A co se týče těch pražských lesů. V Praze jsou téměř tři tisíce hektarů lesů, největší je Kunratický les. Je v něm řada nejrůznějších dřevin a živočichů včetně muflonů.

Ekolist.cz

Martin Mach Ondřej